Sestavine

Količina
200g domači fižol češnjevec
1 žlica sol
1 ščepec šetraj
300g domači krompir
majaron
hladno stiskano sončnično olje
česen
poper
muškatni orešček
sveži cvetovi bučk
kodrasti ohrovt

Postopek

  • Domači fižol Češnjevec in domači krompir si pripravite v razmerju 1:1.

  • Domači fižol Češnjevec čez noč (ali min. 3 ure) namočite. Odlijete vodo, ter prelijete s svežo, v katero dodate sol in med dlanmi podrgnjen šetraj (da izvabite čim več arome). Kuhate cca. 45 min. ves čas naj rahlo vre.

  • Domači krompir temeljito operite, narežite na večje kose in ga v loncu prelijte s hladno vodo, v katero dodate sol in med dlanmi podrgnjen majaron. Po cca 25 min. z  vilico zabodite v krompir. V kolikor z lahkoto zdrsne, je krompir kuhan.

  • V ponev zlijete cca 2 žlici hladno stiskanega sončničnega olja, na katerem rahlo popražite česen. Kuhan ter odcejen domači fižol češnjevec in domači krompir združite v loncu, dodajte nasekljan česen, poper in nastrgan muškatni orešček.
  • Pretlačite le toliko, da je vidno, iz česa je jed sestavljena.

  • V kolikor pa želite, da v matevžu ni večjih koščkov, domači fižol Češnjevec spasirajte s paličnim sekljalnikom, krompir pa temeljito ročno pretlačite, za tem pa združite in mešate.

  • Barvitost jedi dodate s svežimi cvetovi bučk, vejico peteršilja, šetraja in majarona, ter kodrastim ohrovtom.

DOMAČE · OKUSNO · ZDRAVO