Sestavine
Količina | |
---|---|
200g | domači fižol češnjevec |
1 žlica | sol |
1 ščepec | šetraj |
300g | domači krompir |
majaron | |
hladno stiskano sončnično olje | |
česen | |
poper | |
muškatni orešček | |
sveži cvetovi bučk | |
kodrasti ohrovt |
Postopek
Domači fižol Češnjevec in domači krompir si pripravite v razmerju 1:1.
Domači fižol Češnjevec čez noč (ali min. 3 ure) namočite. Odlijete vodo, ter prelijete s svežo, v katero dodate sol in med dlanmi podrgnjen šetraj (da izvabite čim več arome). Kuhate cca. 45 min. ves čas naj rahlo vre.
Domači krompir temeljito operite, narežite na večje kose in ga v loncu prelijte s hladno vodo, v katero dodate sol in med dlanmi podrgnjen majaron. Po cca 25 min. z vilico zabodite v krompir. V kolikor z lahkoto zdrsne, je krompir kuhan.
- V ponev zlijete cca 2 žlici hladno stiskanega sončničnega olja, na katerem rahlo popražite česen. Kuhan ter odcejen domači fižol češnjevec in domači krompir združite v loncu, dodajte nasekljan česen, poper in nastrgan muškatni orešček.
Pretlačite le toliko, da je vidno, iz česa je jed sestavljena.
V kolikor pa želite, da v matevžu ni večjih koščkov, domači fižol Češnjevec spasirajte s paličnim sekljalnikom, krompir pa temeljito ročno pretlačite, za tem pa združite in mešate.
Barvitost jedi dodate s svežimi cvetovi bučk, vejico peteršilja, šetraja in majarona, ter kodrastim ohrovtom.