
Sestavine
Količina | |
---|---|
200g | pirine polnovredne testenine |
1 žlica | sol |
1 ščepec | domače repično olje |
300g | domače maslo |
čebula | |
stebla rabarbare | |
kodrasti ohrovt | |
poper | |
česen | |
zelenjavna/jušna osnova |
Postopek
V segreto ponev vlijete domače repično olje in dodate malo domačega masla.
S čebulo, katero narežete na srednje veliko, pričnete s praženjem v ponvi. Ko robovi rahlo uplahnejo, pa že dodate na kocke narezana stebla rabarbare, ter narezan kodrasti ohrovt.
Ko videz uplahnjene zelenjave zajame vse troje, dodate še na rezine narezan česen, nakar že zalijete z jušno osnovo ali zelenjavno osnovo (v slednji so, v manjši količini vode, kuhani »ostanki« zelenjave (odebeljeni konci, lupine, oleseneli deli, . .), katero ste uporabljali v tedenskem jedilniku.
Pirine polnovredne testenine »na žličko« kuhate do želene trdote v vreli, osoljeni vodi. Ko so kuhani, jih iz vode položite v ponev z omako, ter mešate do te mere, da se omaka enakomerno oprime Pirinih polnovrednih testenin »na žličko«.
Jed nadgradite še s posutjem listov rdeče sobne detelje (prijetno kiselkast okus), lističi cvetov ognjiča, listi kapucinke (rahlo pikanten okus), ter listi cvetov (svetlejše je barve, intenzivnejši je okus).
Ali veste . . .
- da pri rabarbari najprej odstranite liste, nato pa iz stebel na odebeljenem delu potegnete še kožo (kolikor je mogoče z enim potegom)
- da je rabarbaro priporočljivo uporabljati le do sredine junija, kajti kasneje se ji poveča oksalna kislina