Sestavine

Količina
200g pirine polnovredne testenine
1 žlica sol
1 ščepec domače repično olje
300g domače maslo
čebula
stebla rabarbare
kodrasti ohrovt
poper
česen
zelenjavna/jušna osnova

Postopek

  • V segreto ponev vlijete domače repično olje in dodate malo domačega masla.

    S čebulo, katero narežete na srednje veliko, pričnete s praženjem v ponvi.  Ko robovi rahlo uplahnejo, pa že dodate na kocke narezana stebla rabarbare, ter narezan kodrasti ohrovt.

  • Ko videz uplahnjene zelenjave zajame vse troje, dodate še na rezine narezan česen, nakar že zalijete z jušno osnovo ali zelenjavno osnovo (v slednji so, v manjši količini vode, kuhani »ostanki« zelenjave (odebeljeni konci, lupine, oleseneli deli, . .), katero ste uporabljali v tedenskem jedilniku.

  • Pirine polnovredne testenine »na žličko« kuhate do želene trdote v vreli, osoljeni vodi. Ko so kuhani, jih iz vode položite v ponev z omako, ter mešate do te mere, da se omaka enakomerno oprime Pirinih polnovrednih testenin »na žličko«.

  • Jed nadgradite še s posutjem listov rdeče sobne detelje (prijetno kiselkast okus), lističi cvetov ognjiča, listi kapucinke (rahlo pikanten okus), ter listi cvetov (svetlejše je barve, intenzivnejši je okus).

  • Ali veste . . .

    • da pri rabarbari najprej odstranite liste, nato pa iz stebel na odebeljenem delu potegnete še kožo (kolikor je mogoče z enim potegom)
    • da je rabarbaro priporočljivo uporabljati le do sredine junija, kajti kasneje se ji poveča oksalna kislina

DOMAČE · OKUSNO · ZDRAVO