Sestavine

Količina
200g domače repično olje
1 žlica domače maslo
1 ščepec čebula
300g bučke
listi blitve
pehtran
česen
pražena bučna semena
polsuho sladko vino
pirini široki rezanci
sol
muškatni orešček
črni ribez
kapucinke
ognjič

Postopek

  • V segreto ponev vlijete domače repično olje in dodate malo domačega masla.

  • S čebulo, katero narežete na srednje velike kose, pričnete s praženjem v ponvi.  Ko robovi rahlo uplahnejo, dodate na kocke narezane bučko, malo popražite,

  • nakar dodate še na rezance narezane liste blitve (stebla narežete v kolikor so listi mladi), s stebla osmukane sveže lističe pehtrana.

  • Ko je vse prepraženo, dodate še grobo narezan česen in prepražena bučna semena, nakar že zalijete s polsuhim sladkim vinom.

  • Pirine široke rezance kuhate do željene trdote v vreli, osoljeni vodi.

  • Ko so kuhani, jih dvignite iz vode in položite v ponev z omako, naribate muškatni orešček,

  • ter premešate do te mere, da se omaka enakomerno oprime Pirinih širokih rezancev.

  • Na krožnik jih servirate z navijanjem na večjo vilico in enakomerno polagate na krožnik.

  • Jed nadgradite še s posutjem pisane naravne dekoracije . . . bučna semena (za bolj izraziti okus in hrustljavost, jih rahlo popražite), črni ribez, kapucinke in ognjič (celi cvet – poudarjena igra barv, v kolikor pa želite da se s krožnika brez zadržkov poje tudi »naravna dekoracija«, uporabite le posamične listke cvetov.

DOMAČE · OKUSNO · ZDRAVO